Hvordan man øver sig

Oversigt | Artikler (oversigt) | Næste

Tag dig god tid før du går videre. Når du har lært de første 2 akkorder. Øv dig mindst en uge før du går videre. Vær sikker på at akkorderne virkelig sidder.

Hvor tit skal man øve sig?

Sørg for at øve dig om ikke hver dag, så næsten hver dag. 5 minutter om dagen er langt bedre end at sidde 3 timer, og så ikke gøre noget før om 3 måneder!

Start langsomt

Du skal lære at skifte mellem de to akkorder du nu kan med en rimelig hastighed før du kan komme videre. Start med at øve skiftet langsomt, når du først kan lave skiftet langsomt, vil det være meget nemmere at sætte hastigheden op.

"Tørre skift"

I starten kan det være godt at øve "tørre skift" det vil sige at skifte uden at slå takten. Med tørre skift kan du koncentrere dig om kun at lave venster håndens (dvs. akkordhånden) arbejde

Hård hud på fingerspidsen.

I starten kan det gøre ont i fingerspidserne når du laver en akkord. Når du har øvet dig et stykke tid, vil du få hård hud på fingerspidserne. Dette vil gøre det nemmere at tage akkorderne, go du får ikke så ont i finger spidsen mere.

Tænk positivt

Du lærer 10 til 20 gange hurtigere hvis du tænker positivt. Der er ingen, der aldrig har prøvet at spille guitar, der bare kan tage en guitar op og spille så det lyder godt. Faktiskt er det en fordel hvis det ikke lyder så godt i starten, for så har du et udgangspunkt du kan tænke tilbage på, og tænke på hvor meget bedre du er blevet. Hvis du øver dig 5 minutter om dagen, vil du formentlig kunne komme op på et tåleligt niveau på 2-3 måneder. Hvis du ikke øver dig hver dag, tager det måske længere tid. Men husk det er bedre, at du øver dig når du har lyst til at øve dig, end at du tvinger dit til at øve dig hver dag.

Du lærer at lære når du øver dig

Når du laver en bevægelse eller tager et akkord, som du ikke har prøvet før, vil det føles uvant, og det tager ret lang tid for din hjerne at finde ud af at lave bevægelsen.

Næste gang du gør det samme, vil det gå ganske lidt hurtigere. Der er i din hjerne dannet nogle forbindelser, som har dannet det man kalder en motorisk hukommelse. Det går lidt lettere anden og tredie gang. Hvis du en uge efter skal lave den samme bevægelse, kan det udmærket være at du har glemt det, og det tager lige så lang tid som første gang. Hvis du bliver irriteret over at du har glemt det, kan det enda tage længere tid. Jo flere gange du laver den samme bevægelse, jo bedre vil hjernen huske det. Og jo flere ting du lærer sammen med bevæglesen, jo større område i hjernen vil akkorden blive lagret. Derfor er det en god ting hvis du også prøver at huske hvordan akkorden lyder, og hvad den hedder, og hvordan den ser ud på skemaet. Måske kan du huske akkorden på at det mønster den danner minder dig om noget andet. D-akkorden ligner f.eks. en lille pyramide, og så starter den i 2. bånd. Når du har taget D-akkorden tilstrækkeligt mange gange, behøver du ikke at tænke på fingrene mere. Bare du ser symbolet D så vil dine fingre danne den lille pyramide på gripebrætet.

Indlærings tips

Grundelæggende har alle mennesker forskellige indlærings mønstre. De mennesker, der er gode til at finde et indlæringsmønser, er dem der er hurtige til at lære. Du skal finde dit eget indlæringmønster. For de fleste mennesker tager det noget tid. Hvis du giver op, ja så får du ikke det lært. Hvis du fra starten tror på at du kan, og du er villig til at bruge den tid det tager uden at give op. Tænk på at de fleste guitarrister har brugt flere år på at lære det de kan. Mange har startet tidligt, men ikke alle. Man kan sagten starte i en høj alder, og stadig blive god. Det er muligt at man kommer til at bruge meget tid, men det gjorde dem, der startede tidligt også. Som ung har du rigtig meget tid, du kan bruge, som ældre er det nemmere at give op. Hvis du tænker positivt, tænke på hvor meget bedre du bliver hver dag, så giver du ikke op, og det er det vigtigste.

Sæt dig gerne nogle mål undervejs, men lad være med at sætte tidspunkter for hvornår de bliver opfyldte. Nogen gange tager det lidt længere tid. Målet kan være

  • Jeg vil kunne synge en sang hvor jeg kan både tekst og akkorder udenad
  • Jeg vil kunne synge den sang jeg kan uden ad, i takt uden at vente på akkordskift
  • Jeg vil kunne synge min sang sådan at jeg selv føler at det lyder rigtigt godt
  • Jeg vil gerne høre at mine venner siger at jeg synger og spiller guitar rigtig godt
  • Jeg vil synge sange sammen med min familie
  • Jeg vil synge sammen med min familie uden at de ber mig holde op
  • Jeg vil tage guitarren med til det lokale værdshus og spille for mine venner
  • Jeg lave lejrbål på stranden og synge sammen med mine venner
  • Jeg vil kunne spille en Beatels sang uden ad
  • Jeg vill kunne mindst 20 sange udenad af populære danske musikere
  • osv.

Hvis du laver tidsbestemte mål f.eks. Jeg vil spille guitar når familien er samlet julaften, uden at de ber mig holde op, så sørg for at sætte målet i så god tid, at du har lidt ekstra tid til at træne dig hvis det ikke helt gik så hurtigt. Du kan f.eks. synge til tændningen af advenkrandsen første advent, og hvis det ikke helt lykkes sådan som du ønskede, så har du 4 uger at øve dig til jul! (og du får ikke ødelagt din julaften på grund af dine forventninger.)