Oversigt | Øve stof | Næste

BLUESTEKNIK

 

Vride tonerne

Det gøres ved at:

Hør vridtonen

Animation

Mundharpe Vride tonen

 

Tænk dig at du har et 1 m langt sugerør, og du skal suge noget op ad en flaske, der står ved dine fødder. Hordan gør du når du skal suge så kraftigt. Erstat så sugerøret med en mundharpe. Kræver at du (stadig i tankerne) ændrer læbernes stilling, og gør munden brædere, men det du skal koncentrere dig om er hvad der sker i bagdelen af munhulen. Hvad gør tungen for at lave det undertryk, der skal til. Måske vil du mærke at ganen går lidt opad for at skabe større undertryk. Det er undertryket - det at man suger kraftigt, uden at man suger meget luft - der er vigtigt.

Prøv så.

Efterhånden vil du finde ud of hvordan man skal gøre, og når du er blevet dygtig, vil du kunne vride tonen en hel tone under det den er stemt i.

 

Bend the note Harmonica

Bend the note Harmonica

 

Man kan kun "vride" sugetoner, og hvis man gør det vil man kunne lave den sk. blues-skala, som med A som grundtone (på en D-harpe), ser ud som følger på noder:

 

Blues Scala

 

Det er nemmest at "vride" tonen på en "lys mundharmonika" (f.eks D eller F-dur), men det kan selvfølgelig også lade sig gøre på en mundharpe der er lavere stemt. (f.eks en G- eller A-dur mundharpe).