Oversigt | Øve stof | Næste

Håndstilling

Man holder sædvanligvis en mundharpe sådan, at toneartsbetegnelse og hul nummerering vender opad. (Toneartsbetegnelse er det bogstav, der står ude i den ene side, og fortæller om mundharmonikaen er i D G eller A-dur). Man vil da have bastonerne til venstre.

 

1.) Læg harpen ind i venstre hånd sådan at undersiden hviler mod håndfladen lige under tommelfingern

2) Pegefingeret lægges sammen med de andre fingre ovenpå harpen. Hånden holdes sådan at der holdes nogenlunde tæt omkring harpen.

 

Klik for at høre Whah-whah Håndstilling MundharmonikaHåndstilling Mundharmonika  

2. ) Dan et hulrum rundt om harpen med højre hånd. Det er vigtigt at du kan lukke hulrummet så godt som muligt med højre hånd.

Whah - whah effekt

Øv dig på, at åbne og lukke hulrumet med højre hånd samtidigt som du spiller. Hør hvordan det lyder. ved at holde musen over filmen herunder

 
Hådstilling Mundharmonika Håndstilling Mundharmonika
Her ser du hvordan du kan bruge hulrumet til at danne en Whah-wha effekt
 

 

Hvis man holder harmonikaen således, at den del of venstre håndflade, der sidder lige under tommelfingeret ligger an mod undersiden of harmonikaen kan man lægge venstre hånds pege-, langring- og lillefingger på oversiden of harmonikaen. Nu kan man lukke med højre hånd, således at der bliver et lukket hulrum der hvor lyden kommer ud of mundharmonikaen. Hvis man spiller vil man opdage at lyden nu er mere dæmpet, medens den bliver mere og mere klar, hvis man åbner hulrummet med højre hånd. Ved at åbne og lukke samtidigt som man spiller vil man få en så kaldt whah-whah-effekt. Man kan også bruge teknikken til at lave et vibrato.

Der er også andre måder at lukke hænderne omkring mundharmonikaen