Lucie Marie Quistgaard

AF EN SLÆGTS HISTORIE I 1700-årene levede der på Midtsjælland en af Sjællands største jorddrotter, kancelliråd Jørgen Qvistgaard, der i en periode også var ejer af Ringsted kloster samt Kærup gods, og hvis slægt siden da har været tiLknyttet Ringstedegnen, - en slægt over hvilken der hviler et skær af eventyr og romantik. Jørgen Qvistgaard ejede Vibygaard og Skovsbogaard, købte senere godset Risbyholm med Daastrup kirke. Ar 1804 købte han Ringsted kloster samt hovedgården Kærup af Peter Johansen Neergaard for 400.000 rdl. 1808 solgte Qvistgaard atter klostret til grosserer, etatsråd Casper Peter Bügel, men beholdt Kærup til 1812.

 

Huslæreren der flygtede med den unge herregårdsfrøken

Lucie Ficher f. QvistgaardKancelliråd Jørgen Qvistgaard, der selv boede på Vibygaard, havde en ung og overmåde smuk datter Lucie. Gårdens huslærer, den 33- årige cand. theol. Ernst Christian Fischer, blev forelsket i den unge herregårdsfrøken, der også gengældte hans følelser. Forældrene fandt imidlertid ikke denne forbindelse standsmæssig nok og nægtede pure at give sit minde, og huslæreren måtte uopholdeligt rejse. Men frk. Lucie ville ikke slippe sin elskede og flygtede med ham, hvorefter parret lod sig vie i Syv kirke den 25. maj 1800.
Forældrene tog dog senere det unge par til nåde, og Jørgen Qvistgaard skaffede svigersønnen præsteembedet i Bringstrup-Sigersted og skænkede yderligere datteren en stor bondegård i Torped i brudegave. Denne gård, der bærer navnet»Hulebæksgaarden«, er siden delt i flere parceller. Den var tidligere den eneste ejendomsgård i Torped, i modsætning til de øvrige gårde, der var fæstegårde under Ringsted kloster. Den ældre slægt på egnen fortæller også, at denne gård engang har været præstebolig, og at der i gamle dage hørte en 4 tdr. land herskabelig have til gården, hvilket alt i alt bestyrker det her anførte.
Imidlertid blev præstegården i Bringstrup bragt i en fin og fornem stand. Haven fik et herskabeligt præg, der endnu er bevaret. Der blev rekvireret træer fra Den kgl. Planteskole: 1100 buske og træer samt 300 frugttræer blev der plantet, og der blev gravet en dam i haven. Intet blev sparet for at gøre det så herskabeligt for den unge præstefrue som vel muligt.
Lucie Fischer blev ret tidligt enke, hvorefter hun fik sit fremtidige hjem i enkesædet i Haraldsted præstegård, hvor hun levede indtil 1832, samme år som hendes datter, Hanne Fischer, 2. juledag blev viet i Sct. Bendts kirke til proprietær Peter Motzfeldt til Søgaard.
Da den unge præstedatter blev frue på Søgaard, var hun kun 17 år gammel. Hendes brudeudstyr blev, i en smuk egetræskiste, sejlet fra enkesædet i Haraldsted præstegård over søen til hendes fremtidige hjern. Den gamle brudekiste er endnu i slægtens besiddelse og ejes af frk. Hanne Marie Motzfeldt, Ringsted, der er oldebarn af Hanne F.
Det blev kun en kort tid, den unge kone fik glæde af sit nye hjem, hun blev håbløst syg og døde efter fem års ægteskab, hvorefter Peter Motzfeldt sad som enkemand på Søgaard i 53 år.