Johan Waldemar Rehling-Quistgaard

Efter forgæves i to år at have søgt et passende sted at udstille er det endelig Iykkedes mig at få tre udstillingssale stillet til min. rådighed på Charlottenborg, men kun for tolv dage - fra den 30. august til den 10. september.
Desværre står dette korte tidsrum næppe i rimeligt forhold, hverken til bekostningen eller anstrengelserne ved at sætte en udstilling på benene, der på værdig måde skulle kunne give mit fødeland et indtryk af mit arbejde som maler i næsten 60 år, hvoraf ca. 54 har været tilbragt i udlandet. Når jeg alligevel har været glad for at modtage Charlottenborg bestyrelsens tilbud om plads for en kort udstilling nu, er det dels fordi det ikke er Iykkedes mig at arrangere en udstilling før, og dels fordi fem portrætter, som jeg sendte til Charlottenborgs forårsudstilling i år, blev kasseret.
Jeg har selvfølgelig ikke fået et navn som maler i udlandet uden at udstille, og nar jeg tænker på de steder, hvor jeg har vist mit arbejde i årenes løb, og det antal gange, jeg er blevet inviteret til at udstille både i Europa og Amerika, og de æresbevisninger. jeg har modtaget, må jeg tilstå, at det faldt mig lidt for brystet at blive »smidt ud«, som det hedder så smukt, af Charlottenborg.
Skønt jeg ville male fra barnsben, Iykkedes det mig ikke at bryde løs fra hæmmende familiebånd, før jeg som landbrugskandidat i 22-års alderen endelig fandt det muligt - ved andres hjælp - at begynde at male på egen hånd. Efter ca. halvandet års anstrengelser uden mindste undervisning viste jeg et par af mine billeder til Johan Rohde, som foreslog mig at blive hans elev. Jeg modtog hans tilbud, men allerede efter tre ugers forløb, i hvilken tid jeg kun havde tegnet et par gipsafstøbninger, kikket på et par gange af Johan Rohde, fandt jeg en uventet lejlighed til at komme til Amerika med en onkel, der var skibskaptajn, og jeg havnede i New York den 5. maj 1901. Jeg var 24 år. Jeg havde en formue på $ 53. Jeg skal ikke komme ind på den første sommers begivenheder. De var ikke skønne. Jeg matte gribe til alle slags hundekunster for at ernære mig, og det var først i 1902, at jeg fik held til at male - stadig som autodidakt.
Et knæstykke i naturlig størrelse af Mr. Paulding Farnham malet i det år, er det første jeg nogensinde udstillede . Det blev antaget på Verdensudstillingen i St. Louis i 1904, hvor kun ca. 250 billeder blev udvalgt af mere end fire tusind sendt ind fra New York Stat alene.
Mrs.Roosevelt ogJohan Waldemar de Rehling-QuistgaardSådan var det første skridt på min bane som portrætmaler. Der har været digressioner som f.eks. en periode, hvor jeg til min store overraskelse blev kaldt den mest talentfulde moderne miniaturemaler af Dr. George C. Williamson, den velkendte engelske kunsthistoriker (se hans artikel om miniaturemaling i Encyclopædia Britannia for 1907).
Samme år blev jeg inviteret til at deltage i den store danske maleriudstilling i Guild Hall, London, hvilket får mit til at tænke med taknemmelighed på Berlingske Tidende, hvis chefredaktør, afdøde Christian Gulmann, den 22. april 1907 skrev en tre spalters artikel om min ringe person på forsiden af Berlingske Aftenavis. Det gjorde mig berømt hjemme i Danmark på 24 timer og spillede uden tvivl en rolle som baggrund for visse begivenheder, der resulterede i bestillinger fra forskellige medlemmer af det danske kongehus og andre. - Men jeg må standse mine tidligere erindringer her og komme tilbage til nutiden.
Jeg skal ikke nægte, at jeg blev lidt gal i hovedet på censurkomiteen, der ikke ville antage mine billeder, men jeg betvang min vrede. Hvis disse otte mennesker var i god tro og ærligt mente, at mine arbejder ikke var så gode som deres, hvorfor skulle de så ikke være villige til at underkaste sig publikums omdømme ved en sammenligning?
Jeg skrev til formanden, herr Laurits Larsen som følger:

»Kære herr Larsen.
Først lad mig takke Dem hjerteligt for Deres personlige medvirkning og indflydelse, som har gjort en separatudstilling mulig for mig i den kommende september måned. Skønt jeg nu har været i Danmark i to år, er det ikke før Iykkedes mig at arrangere en udstilling under værdige forhold og på en passende årstid.
Da, som De ved, de 5 portrætter jeg sendte ind til Charlottenborgs forårsudstilling i år alle blev kasseret, vil De forstå, i hvor høj grad jeg er taknemmelig for denne lejlighed til at udstille, som jeg i første række må takke Dem og fru Weilbach for.
Jeg skal ikke nægte, at Censurkomiteens afvisning af mine arbejder gav mig et betydeligt chok. Såvidt mig bekendt er der ingen dansk portrætmaler siden Krøyers og Tuxens dage, der tilnærmelsesvis har vundet så anerkendt et navn i udlandet som jeg.
Da jeg må formode, at Charlottenborgs Censurkomite er udvalgt for medlemmernes kunstforstand, går jeg ud fra, at de ikke har manglet forståelse af visse egenskaber i mit arbejde, der har skaffet mig æresbevisninger fra forskellige lande, som f.eks. Ridderkorset af Dannebrog 1919 og Ridderkorset af Æreslegionen efter min første separatudstilling i Paris 1925. Jeg er blevet beæret med portrætbestillinger fra det danske kongehus, kabinetministre og mangfoldige verdensberømte personer, inviteret specielt til deltagelse i mange udstillinger og sået høj ros af så velkendte kritikere som f.eks. Camille Mau-clair, Arsene Alexander af det franske blad »Figaro«, som den 23. november 1925 sammenligner mig med malere som Bronzino og Holbein, eller Thiebault-Sisson af »Le Temps«, der under samme dato siger: »Portrætmaleren er i sandhed uden ligemand«. Dette er des mere interessant, som de to sidste er kendt som ivrige tilhængere af såkaldt moderne kunst, men som samtidig er kultiveret nok til at påskønne sandheden af Mauclairs ord: »Un bon tableau est. toujours å la page«.
Nar Charlottenborgs Censurkomite alligevel har afvist mine billeder, må jeg slutte, at de anser deres egne billeder for langt bedre end mine, og det er derfor faldet mig ind, at komiteens medlemmer med glæde ville gribe en lejlighed til at demonstrere deres overlegenhed ved en udstilling, der ville give publikum mulighed for at sammenligne deres egne arbejder med mine.
Jeg har derfor den ære at indbyde Dem. herr formand, og de øvrige syv medlemmer af Censurkomiteen til at deltage i min separatudstilling, men på grund af pladsmangel er jeg nødt til at indskrænke de herrer og damers udstilling til et enkelt billede, og jeg beder derfor hver især udvælge, hvad han eller hun anser for det bedste billede blandt dem, de udstillede på forårsudstillingen i ar.
Deres arbejder vil selvfølgelig blive placeret ligeså fordelagtigt som mine egne og på lignende betingelser som på Charlottenborg-udstillingen, dog således at jeg personlig vil godtgøre bekostningen af forsendelse og afhentning af de indsendte billeder.
Af hensyn til kataloget må jeg udbede svar på denne indbydelse såsnart som muligt, og hvis den modtages, vil jeg bede udstillerne om venligst at indsende deres udvalgte billede den 25. august til portneren, herr Jansen, Nyhavn 2.
Med venlig hilsen
Deres hengivne
(underskrift) . «

Og til hver især af de øvrige medlemmer skrev jeg en høflig indbydelse. Disse invitationer synes at have overrasket komiteen. Når man er kasseret på Charlottenborg, er man formodet i skam og ydmygelse som en muldvarp at skjule sit hoved i jorden, og jeg kunne godt tænke mig, at der er folk, i hvis bevidsthed Charlottenborg efter 200 års eksistens endnu har tilstrækkelig prestige til at ødelægge en malers navn, hvis arbejde ikke er blevet godkendt der. Hvis komiteen fandt sig i forlegenhed for et passende svar på min indbydelse, blev medlemmerne imidlertid reddet af deres formand, herr Larsen, som efter nogle dages forløb sendte mig følgende svar:

»Herved takker jeg Dem for Deres brev af 31.7.1958. Med hensyn til Deres invitation til Censurkomiteens medlemmer og mig til at udstille sammen med Dem under Deres lejemål på Charlottenborg bliver jeg nødt til at gøre opmærksom på, at ifølge kontraktens betingelser kan et sådant arrangement ikke finde sted. Kontrakten Iyder på en separatudstilling for Dem alene. Angående Deres henvisning i rundskrivelsen til Censurkomiteens medlemmer om fru Weilbach's og min medvirken til Deres lejemåls indgåelse, må jeg oplyse . at dette er en beslutning, som Charlottenborgs bestyrelse har taget.
Med venlig hilsen er jeg Deres
Laurits Larsen. 24-12-1998

Herr Larsens geniale fortolkning af det lille ord »alene« henstiller jeg til bedømmelse af andre mennesker. Den paragraf i mit lejemål, hvor det lille ord »alene« forefindes, Iyder således:
»Lejesummen, der indbetales med halvdelen straks og resten ved indflytningen, giver alene lejeren ret til at besidde og bruge de lejede lokaler til udstillingsformål (maleri og skulpturudstilling). Den omfatter ikke opvarmning, belysning« o.s.v., o.s.v.
Med andre ord, man kunne ligeså godt have brugt ordet »kun« for ordet »alene«. Hvad der efter min mening er tydeligt angivet her, er, at jeg kun kan bruge udstillingslokalerne til udstilling, men ikke til at bo i eller give et bal i eller andre lignende udskejelser.
At jeg, ligesom herr Larsen, tilfældigvis selv er Ridder af Dannebrog ( 1929), at jeg modtog den sjældne udmærkelse efter min første separatudstilling i Paris 1925 at blive udnævnt til Ridder af Æreslegionen, og at jeg så tidligt som 1910 udstillede på selve Charlottenborg, betyder øjensynlig intet for den nuværende Censurkomite, undtagen måske som bestyrkning af medlemmernes mening, at jeg var for dygtig til at vise mine arbejder sammen med deres.
Thi medens dygtighed hos en læge eller en luftpilot f.eks. ingenlunde er foragtet, selv af en maler, så er dygtighed i malerkunsten herhjemme blevet et smædeord. Hvorfor? Fordi dygtighed kræver tid, flid og slid, medens man kan blive »moderne maler« uden at kunne hverken male eller tegne. Jo mindre man ved om disse ting, jo mere »moderne« er man.
Det er imidlertid min overbevisning, at levedygtig nutidskunst, som alle tiders ægte kunst, må være underbygget af respekt for naturen, forståelse, sandfærdighed, kærlighed og dygtighed.
J. W. de Rehling-Quistgaard .