Jazz etikette

Oversigt | Øveside (vælg "Blues examples") | Næste

 

Gennemspils progression

De fleste jazzorkestre (men bestemt ikke alle) spiller først melodien igennem, bagefter er det op til den individuelle musiker at improvisere over temaet. Det vil sige at rytmegruppen, der som regel består af bas, trommer og enten klaver eller guitar, spiller videre for at angive akkord progressionen. Den der improviserer får så et valgfrit antal "kor" det vil sige gennemspillninger af melodien. Nogle gange specielt med langsomme melodier, kan man dele melodien op sådan at man ikke improviserer over et helt kor. Det normale er at man tager et eller to kor, men hvis det går godt kan man godt tage flere. Det kommer også an på hvor mange takter melodien går over. Når man improviserer over en 12-takters blues, er det ikke ualmindeligt at man tager 4-5 nja nogen gange 6 gennemspilninger for at udtrykke det man vil. Hver improvisation kaldes en solo. Og det er som regel op til den enkelte musiker:

  • Om han vil improvisere i den pågældende melodi
  • Hvor mange kor han vil improvisere over.

Riff
Undervejs når andre improviserer kan man nogen gange (ikke altid) lave nogen underliggende riff, som ligsom forhøjer intensiteten for den, der improviserer. Et rif er et rymiskt mønster bestående af nogle ganske få toner, der bliver gentaget flere gange igennem et kor. Ofte flytter man riffet afhængigt af den underliggende toneart.

Det kan være flot, hvis man er flere som finder sammen om et rif, og man spiller det i stemmer. Men som regel skal man holde op med riffet efter et halft eller et helt kor.

Salsa ostinat
I sydamerikansk salsa musik, er det almindeligt at der ligger et ostinat det vil sige en ofte meget synkoperet basgang og at melodiinstrumenterne spiller med på dette. Men salsa musikken er i virkeligheden langt fra jazz, og mere over i rock musik hvor et stykke er bygget op af flere temaer, der afløser hinanden med mellemliggende riff.

Fire mod fire og To mod to

Ud over i New Orleans musikken hvor man ofte laver kollektiv improvisation, og når der bliver lavet riffs, så er det sjældent at der er mere end en som improviserer ad gangen. En speciel form for improvisation er fire mod fire hvor to musikere skiftes om at improvisere fire takter hver. Nogen gange kan man så gå over og tage to takter hver. Som regel spiller man fire mod fire sammen med trommeslageren.

Hvordan man spiller sin solo

Det er selvfølgeligt meget individuelt hvordan man gør. Jazz musikken har mange forskellige stilarter og individuelle præferencer, opskriften herunder passer ikke ind i dem alle.

Varier din intensitet og tonestyrke. Det er en god idé at starte forsigtigt. Som regel overtager du efter en andens solo, nogen gange kan du spille videre i din forgængers intensitet, men som regel gør du det bedre ved, at lade publikum klappe af hans finale, medens du langsomt overtager din forgængers musikalske og scenemæssige fokus. Del din solo op i strofer, spørgsmål og svar, med pauser imellem. Publikum bliver træt af at høre dig bare spytte toner ud. Og det er også en fordel for dig selv at holde pauser, sådan at du kan få styr på hvor du er henne. Det vigtigste er, at du ved præcis hvor du er henne, sådan at du kan afslutte melodien lige præcis der, hvor den er slut.

Leg med rytmik og med toner. Bevæg dig gerne ud af harmonierne og lav noget andet, bevæg dig gerne foran og efter rytmen, men tab ikke pulsen eller fornemmelsen for akkorderne, Når du har været helt "der ude", så ram lige en tone midt i den rigtige akkord, og midt i på det rigtige taktslag, for at lige vise publikum at du ved hvor du er henne. Bevæg dig ikke længere ud en at du kan bunde!!

Varier dit spil. Det er flot at kunne lave nogle hurtige løb, men hvis du ikke kan spille hurtigt så lad være, og lad for guds skylde være med at spille hurtigt hele tiden (Hvis du altså ikke bevæger dig indenfor John Coltrains stilområde men her vil jeg henvise til indledningen af dette kapitel)

Prøv om du kan fatte dig i korthed. Det er de færreste, der kan holde tråden gennem syv kor og særligt være interessante. Når du er ved at være færdig med det første kor, skal du tage en besltunign om du vil fortsætte. Hvis tingen ikke helt arter sig som de skal, så hold op efter første kor!, Det er ikke særligt sansynligt at du kan redde din solo i land i andet kor, og det bliver bare mere og mere pinligt jo flere kor du tager. Tænk på dit orkesteres helhed, du er der for at bidrage med noget, ikke for at øve dig!

Bevar kontakt med publikum når du spiller. Bevar også kontakt med de andre musikere. Du må gerne flippe ud i extase, men her ligsom med det andet, kom tilbage, og hver til stede, hvis at du har magten over din musik. Byg soloen op sådan at du kan slutte med et klimax, måske med en lille afdæmpet afslutning. Husk at det er den sidste tone som publikum klapper af. Og det er herligt når det lykkes, når sallen bryder ud i ovationer (og det kan jeg i øvrigt garentere dig for at den gør hvis du følger denne opskrift og i øvrigt kan spille hederligt på dit instrument)

Jam etikette

At jamme er at spille sammen uden at have øvet. Musik kræver et minimum af aftaler (F.eks er det godt at man spiller det samme stykke)

  • Spørg altid om det er tilladt at jamme før du går op på en scene
  • Find ud af om hele orkesteret er enige
  • Hvis du "går op og jammer" prøv hele tiden at stikke fingeren i jorden, om det er iorden at du "jammer videre". For mange orkestre er det OK at du spiller med på et nummer, men som regel har de arrangeret så meget, at det vil være til gene, hvis du bliver siddende i orkesteret.
  • Lad være med at spille ind i andre folks solo.
    Husk at en solo er når kun et melodi instrument spiller. Det er derfor det hedder SOLO (Solo betyder alene på italiensk )
    • Det er ganske vist tilladt at lave "Rif" men:
    • Hvis du er uerfaring, vil dine intenioner om at lave rif blive opfattet som at du er en af de der uerfarne folkemusikere som bare ikke ved hvordan man spiller jazz
    • Kollektiv improvisationen forekommer i New Oreleans musik. Det fleste jazz orkestre spiller ikke New Orleans stil.
    • GIV ANDRE PLADS TIL AT LAVE SOLO
    • Vær tydelig i tegn og musik intensitet når du er færdig, sådan at andre kan tage over.
    • Det er tilladt at tage flere "kor", men det er som regel flottest hvis man begrænser sig, specielt når man er uerfaren.
    • Øv dig hjemmefra; på scenen spiller du for at give publikum en oplevelse - ikke for at øve dig.
      • Du får sikkert opfattelsen, at hvis jeg tager et kor til, så falder min solo på plads,
      • Lad hellre være! hvis din solo ikke er god fra starten, så hold op efter første kor, det er det publikum ønsker, det er det de andre musikere ønsker.
      • Sansynligheden for at du spiller bedre i andet kor, i en solo der ikke er god er ret lille.

Hvordan man skjuler sin usikkerhed

En gammel kommunalpolitiker skulle en gang give et råd til en kollega, der lige var blevet valgt. Han sagde: "Husk, at hvis du bliver usikker så forhøjder du stemmen og virker bestæmt". Det gælder i overført betydelse også indenfor improvisation. Du kan redde mange fadæser hvis du bare lader som om du ved hvor du er henne.

  • Men OK det varer ikke evigt. Du kan måske redde et par toner ja måske et par takter, men hvis du bliver ved med at famle, så give hellre op erkend at du ikke magtede det sådan at den næste kan få lov.
  • Det vigtige er at du når at finde ud af hvor du er henne. Hvis du når at være helt der ude og kan finde tilbage igen....så er det godt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top