Indledning

Oversigt | Næste

Skriv til mig | Hvem henvender sig kurset til |Få en lærer | Den klassiske metode | Lyd på siderne | Java script  

 

Violin er et fantastisk instrument!

Den kan bruges til at spille stort set alle typer musik. En violin fylder meget lidt, og er nem at have med i byen. Man kan spille både svagt og kraftigt på den. Og med en god dæmper er det muligt at øve sig uden at forstyrre naboerne. Det siges at det er svært at spille violin, men det er ikke rigtigt. Hvis du følger anvisningerne i dette kursus, vil du se, at det faktisk er ret enkelt at lære at spille violin.

Browsere
Dette kursus bruger en del animationer, lyd og aktive sider. Disse sider virker kun ordentligt med Microsoft Explorer og Windows. Jeg arbejder på sagen, det er muligt at jeg i fremtiden vil kunne dække andre browsere. Jeg bruger en del mouse over effekter, det er fordi det er hurtigere og nemmere at flytte musen hen over, end det er at klikke, det er for at man skal undgå muse-albue.

 

 

Hvem henvender dette kursus sig til

Dette kursus er bygget op for nybegyndere, der lige har fundet/købt en violin, eller som bare har lyst til at komme i gang med at spille violin. Kurset er baseret på skandinavisk folkemusik. Men der er også noget for den, der ønsker at lære at spille jazz musik. Kurset indeholder elementer, der kan være af interesse, selv om du har spillet i mange år. Jeg har prøvet at lave et kort kursus, men jeg må indrømme, at kurset er blevet lidt mere omfattende end oprindeligt planlagt.

Du behøver ikke at læse det hele. Du kan bladre igennem kurset. Klik på "Næste" for at dykke ned i et kapitel, der fanger din interesse. Brug gerne dette kursus som et opslagsværk.

 

Harmonilære

Du kan med fordel læse kurset igennem, hvis du har spillet violin længe. Jeg har også selv lært en del ved at lave dette kursus.

Harmonilæren er udskilt som et særligt kursus.

Da jeg lavede kurset, blev jeg interesseret i, hvordan man kan opbygge skalaen som en række talforhold mellem frekvenser. Og jeg har med en tone generator lavet den rene tonerækkefølge efter det harmoniske princip. Efter studier på internettet fandt jeg ud af, at det var noget de gamle grækere gik meget op i, idet de mente at harmonilæren havde forbindelse til den universelle harmoni. Jeg har fundet en del oversatte skrifter, specielt fra Ptolemaios, der levede i det 2. århunderede i Alexandria. Det viser sig at den græske harmonilære er meget kompliceret. Den indeholder langt flere muligheder og skalaer end den universelle skala, som jeg oprindelig ledte efter. Jeg tror alligevel at det er af relevans at studere den harmoniske skala (på engelsk just intonation)

 

top

 

Lyd på siderne

I forhold til en almindelig bog, har et online kursus den fordel, at du kan få lydeksempler med ind i bogen. Jeg bruger 2 typer link. Nogle link skal du bare føre musen hen over, så spiller tonen. Andre links skal du klikke på. Hvis du ikke bruger Microsoft Internet Explorer, vil du kunne klikke på de links som du skal føre musen over. De links som IE brugere skal klikke på vil ikke virke i andre browsere. Jeg ved godt, at det kan være lidt forvirrende, men dette er begrundelsen for den måde, det er lavet på.

Desværre er lyd-teknologien på en hjemmeside helt fuldendt. For at lyden skal virke godt på siderne skal du have lydfilerne ind i cashen på din computer. Det vil sige at første gang du fører musen hen over et lyd link vil det ikke rigtig virke. Der vil være en lang forsinkelse, svarende til at lydfilen først skal downloades fra Internettet. Næste gang du spiller den samme tone, vil den komme op meget hurtigere.

Som nævnt har jeg tilladt mig at bruge nogle ting i JavaScript som kun virker med Microsoft Internet Explorer (version 6.0 eller senere). Jeg har prøvet at lave lyden sådan at man nogenlunde kan få nogle af effekterne frem hvis man bruger andre browsere.Der er en del brugere, der har klaget over at lyden på siderne ikke fungerer. Det skyldes dels at der ikke findes nogen god standard for alle browsere at spille lyd på siderne, dels at man skal have downloadet en plugin der gør at man kan høre lyd. En forudsætning for at kunne høre lyd på din computer er, at du har installeret et lydkort, og at installationen fungerer. Jeg kan desværre ikke påtage mig at rådgive i forbindelse med at få lyd på. (Når det virker er det godt, når det ikke virker kan det være enormt svært at finde ud af hvad der galt)

 

Den klassiske metode

Der er mange måder at holde en violin og spille på den. Jeg vil i dette kursus prøve, at holde mig til den klassiske tradition, som har udviklet sig over 300 år, og vist sig at være den mest effektive, når det drejer sig om at spille rent og dynamiskt. Dette kursus er ikke et kursus i klassisk violin. Tvært imod, det er ment som et kursus i brugs-violin, folkemusik-violin og jazz-violin. Men den klassiske metode, som også bruges i Suzuki-metoden, viser sig at være den mest effektive måde at spille på, også når man spiller folkemusik. Jeg får tit spørsgsmålet vad er forskellen på en klassisk violin og en folkemusik violin og klassisk violin. Svaret er, at der ikke er forskel på instrumentet. Det er kun spillestilen. (På engelsk bliver spørgsmålet endnu oftere stillet, idet man tror at der er forskel på en "fiddle" og en violin. Der er ikke forskel på instrumentet) I norge bruger man en speciel violin til folkemusik - hardangerfelen - men det er en anden historie.

top

 

Om at have en god lærer og nogen at spille sammen med

Det anbefales kraftigt at du finder en god lærer, når du går i gang med at spille violin, en der kan vejlede dig, og som du også kan lære dig at spille melodier. Mange mennesker lærer at spille violin i grupper, enten folkemusikgrupper eller i grupper under aftenskolen. (Hvis du bor i København, kan jeg kraftigt anbefale Folkets hus. Hvis du bor andre steder i Danmark kan jeg anbefale denne oversigt lavet af John Bæk.

Dette kursus er ikke ment som en erstatning til en god lærer, eller det at spille sammen med andre, men snarere som et supplement.

top

 

 

 

Java Script

JavaScript er den mest almindelige måde at få funktionalitet på siderne. Desværre er det afhængig af hvilken computer og browser du bruger. Det er derfor ikke sikkert at tingene ser ud på din computer sådan som de ser ud på min computer. Det er vigtigt, at du har Java script slået til i din browser.

En del af siderne bruger JavaScript som er standard måden for at få siderne til at virke levende. Desværre har man med XP Service pack 2, ændret Internet Explorer sådan at den advarer imod stort set alle sider på internettet. Du skal altså flere steder godkende advarslen for at få lov til at se siderne.

 


Her ser du hvordan det ser ud på en Engelsk version af Windows XP, På en dansk maskine vil det selvfølgelig stå på dansk i stedet for. Jeg garanterer for at det ikke er farligt at køre skript fra disse sider. Hvis du mener noget andet vil jeg gerne have det at vide.

Det lader til at i nyere opdates får man kun beskeden hvis kurset er installeret på din egen computer.

Under alle om

 

 

 

 
   
top