Positions spil

Overview | Næste

Ved at flytte fingrene op på gribebrædtet, kan man spille lysere toner på violinen. De fleste folkemusikere går kun sjældent op i position, men i nogen melodier f.eks.anden reprise af Vejledalsvalsen er det nødvendigt. Nogle ting bliver væsentlig nemmere at spille, hvis man mestrer positions-spil. Det tager dog noget tid at lære. I grepstabellen kan du se, hvordan du holder fingrene i de højere positioner og i de forskellige tonearter. (klik på avanceret, for at åbne for positions mulighederne. Bemærk: ikke alle positioner er tilgængelige i alle tonearter.)

Hvordan lærer man at spille i position

Start med at øve 3. position herefter

I første omgang glider du op på den samme finger. I starten må man gåt høre et "glissando" altså den glidende tone som kommer når man glider på plads. Det hjælper dig at finde den rigtige tone. Hvis du skifter til en lavere finger i højere position, starter du med at "glide" på den høje finger, før du når der hvor du skal hen, skifter du til den lavere finger, sådan at bevægelsen kun går opad. (se filmen). Efterhånden øver du glissandoet hurtigere og hurtigere, sådan at man til sidst ikke kan høre glidetonen. Det kan være en gode ide at øve med stemmemaskine, og checke at man får indlært at lande på den rigtige tone.

Man skal naturligtis også indøve at komme tilbage til første position igen. Dette er nu ikke så vanskeligt. Det vanskelige med positioner er at ramme rigtigt. I starten kan man planlægge sit positions spil sådan at man går op til en tone man kender fordi man lige har spillet den i 1. position.

Halvte position

I nogen melodier der indeholder kromatik kan det være en fordel at gå ned i halv position. Det vil sige at man f.eks. på A-strengen tager H-et med anden finger medens Bb-et bliver taget med første. Eksempler er "Bakkesangerindens vise (I den gamle pavillon)" og Den lange sekstur

 

 

 

 

 

 
top