Om violinen og buen

Oversigt | Næste

Buen | violinens dele | harpiks på buen | Rensning af strenge

Spænde buen

Buen spændes ved at skrue på skruen i den ende, som man holder i. Du skal spænde buen så meget, at buen lige beholder den indadvendte krumning, som den har, når hårene er slappe.

Husk at spænde buen af, efter at du har spillet. Buen har ikke godt af at ligge længere tid spændt. (Hvis du glemmer det en enkelt gang, gør det ikke noget.)

 

Frochen af buen                                                                             spidsen af buen

Uspændt bue

Spændt bue

 

Violinens dele

Violin består af

  • Kroppen
  • Gribebræt
  • Sneglen med stemmeskruer
  • Strengeholderen med finstemmere
  • Stolen
  • Hageholder

Når du knipser strengene, må du ikke røre den del som buen stryger over. Dvs. mellem stol og gribebræt. Hvis strengene bliver fedtede her, siger buen ikke noget, når den stryger.

Før musen over billedet og du vil bl.a. kunne se hvad strengene hedder.

Gribebræt
stolen
Hage
holder

Strengeholder

med finstemmere

Harpiks på buen

Buen smøres med harpiks. Sørg for at smøre buen ofte. Smør mindst en gang om ugen, hvis du spiller regelmæssigt. Sørg for at stryge harpiksen flere gange på hårene langs hele buens længde.

En violin "virker" ved at der sidder nogle mikroskopiske pigge på den hestehale, som buens hår er lavet af. Når man smører harpiks på buen, bliver disse hår stive, og de vil "knipse" på strengen, når man stryger. Hvis der kommer fedt på buen (for eksempel hvis du rører hestehårene med fedtede fingre), så ødelægger man denne effekt, og violinen siger ikke noget.

 

Rensning af violinens strenge

Harpiksen fra buen sætter sig på strengene, og gør at det bliver vanskeligt at få en god tone. Der kommer en del bi-lyde fra strengene når der sidder meget harpiks. Det kan derfor være en god ide, at vaske strengene rene med propylalkohol (fås i Matas) på en vatpind eller en ren klud. Man skal være meget forsigtig, så der ikke kommer alkohol på lakken. Hvis man ikke lige har fået sin propylalkohol med, når man skal ud og optræde, kan en let fugtet ren klud også bruges til at rense strengene med.

 

Du kan læse mere her om strengenes pasning.

Der skulle ikke være problemer med sprit på tarmstrenge, men det kan være en god ide at smøre tarmstrenge med mandelolie, dog ikke der hvor man stryger.

Top

Her kan du se hvordan en violin bliver til

G-streng D-streng A-streng E-Streng Snegl F-hul F-hul Stemmeskruer Buen stryges mellem gripebrædt og stol. Her må man ikke røre med fedtede fingre!! Gripebrædt Strengeholder med finstemmere Stolen top