Dette korte harmonilære kursus er dels lavet for at give en kort oversigt over de akkorder og skalaer, der bruges til folkemusik og til jazz musik. Harmonilære kurset er opdelt i forskellige afdelinger:
Indledningen tager dog et helt andet udgangspunkt, nemlig at prøve at forklare hvorfor visse intervaller lyder godt. Udgangspunktet er bl.a. at forklare hvorfor der er forskel på et H når det bliver spillet sammen med E-strengen, og sammen med A-strengen. Findes der nogle naturtoner? Niels Ullman forklarede noget med nogle talforhold, og jeg fandt frem til at det måske stammede fra Ptolemaios der havde skrevet om det for 2000 år siden. Det viser sig at Ptolemaios beskriver et utal af skalaer, hvor der kun er en der hentyder til den skala som Niels fortalte om. Vi vil beskrive forskellen på:
KonklusionKonklusionen på diskussionen intervaller og musik, skalaer og intervaller er opstået som en blanding af fysik/matematik og hvad man har vænnet sig til at høre som lydende godt. Musik opfattelse er altså en blanding af noget absolut og noget, der er kultur-bestæmt. Jeg har moret mig med at lave alle de skalaer som Ptolemaios foreslog for 2000 år siden. (Du vil her kunne holde musen over skalaen og høre de mange meget sære skalaer.) MålEt af målene er at forklare hvordan tertsen danner udgangspunktet for det vestlige akkompagnement system. Medens de gamle grækere postulerede at kun oktaver, kvinter og kvarter var konsonante. (= lyder godt sammen) så begyndte man på middelalderen tage tertsen med blandt de intervaller, der lyder godt. I moderne harmonilære opfatter man akkorderne som en stabling af tertser. Dette harmonilære kursus er lavet sådan at man godt kan springe indledningen over, og gå direkte til akkorderne., akkordfølgerne og skalaerne. (Men jeg opfordrer selvfølgelig til at tage indledningen med, fordi det er en god historie) Fordelen med et Internet baseret kursus er at man kan høre eksemplerneDet gode med et internet kursus er, at man kan lave lyd-eksempler. Desværre kommer lydeksemplerne kun til sin ret når man bruger Microsofts Internet Explorer som browser. (Og du skal dessuden hvis du bruger Windows XP service pakke 2: akkeptere sikkerheds-spørgsmålene hver gang du kommer til en side, der bruger lyd) Nogen af eksemplerne er dog lavet sådan at de vil virke med andre browsere. Nogle af linksene er lavet sådan at man kun skal have musen over linken for at høre tonerne (og hvis man klikker på linket vil det spille i andre browsere) Andre steder skal man klikke i Microsoft Exploreren, og linket vil ikke kunne høres i andre browsere.
|
|