Moltonarter

Oversigt | Næste |

Harmonisk, melodisk og naturlig og dorisk moll

Der findes mange forskellige mol-skalaer. Hvis du klikker på eksemplerne vil du en skala med udganspunkt i d. (D-moll er den mest almindelige moltoneart in skandinavisk spillemandsmusik.

Naturlig mol

Hør Naturlig Mol

Den naturlige mol der fremkommer ved at man spiller på klaverets hvide tangenter når man starter fra tonen A, er ikke så almindelig

 

Harmonisk mol

Hør Harmonisk Mol

Det er mere almindeligt at man forhøjer den syvende tone. Man vil herved få et halvanden tone spring mellem 6. og 7. tone.Dette kaldes for Harmonisk mol, og bruges en del i svensk spillemands musik.

Melodisk mol

Hør Melodisk Mol

Man kan også forhøje både 6. og 7. tone, det kalder man melodisk mol. Der er tradition for at når man spiller en melodisk mol skala så forhøjer man 6. og 7. toner når man spiller skalaen opad. Når man spiller skalaen fra oven og nedefter sænker man de 2 forhøjede toner, og spiller således naturlig mol under nedgangen.

 

Dorisk mol

Hør Dorisk Mol

Den doriske toneskala er en af kirketonearterne. Den fremkommer når man spille på de hvide tangenter på et klaver og starter fra tonen D. Den har stor sekst men lille septim. Der faktisk en del svenske melodier der går i dorisk mol. I jazzmusik bruger man næsten udelukkende dorisk mol når man improviserer over en molakkord. Dels fordi man skalaen fremkommer når man spiller en skala fra II-tonen, dels fordi at man ofte bruger den lille septim akkord når man laver en mol, og her passer den doriske mol fint ind.

 

 

 

 

 

 
   
   

 

top