Lær at improvisere

Oversigt | Øveside | Næste

En simpel start

Det er godt at kende de toner der indgår i akkorden, og spille dem samtidigt med man hører akkorden. Derfor starter vi med at spille ganske langsomt og kun en tone ad gangen. Øvelserne gentages altid 2 eller 3 gange vhorefter der er 2 gennemspilninger uden melodi hvor man enten kan spille det man lige har lært igen, eller begynde og se om man nu kan improvisere noget andet.

Det er godt at kende sine treklange i de mest almindelige tonerater. Formålet er det samme som at spille de enkelte toner. Når man spiller treklangene og hører akkorden, glider den ind på rygmarven. Blues skalaen er også lagt ind i denne øvelse for at gør den lidt mindre kedelig. Disse foreøvelser er ikke sjove at høre på, men nyttige at starte med.

Herefter lidt simple improvisationsøvelser, stadig over det kendte blues skema, som det jo er rigtig godt at blive fortrolig med. Blues-skalaen er god, for den lyder altid godt over samtlige akkorder. For at du skal føle dig sikker på dit instrument er der nedkrevet en simpel solo over blues skalaen som kommer i alle tonarter.

Hvis du bare vil øve dig på at improvisere kan du starte her

Der er flere blues i alle tonarter+ noge II-V-I øvelser her

 

A/B funktionen og spil langsomt funktionen

Hvis du har Internet Explorer Kan du kører alle exempler i playeren Her ligger alle øvelserne og du kan vælge at spille dem langsommere, du kan også gentage enkelte strofer. Lige når man starter med en melodi, kan det være godt at lære den et stykke ad gangen, som man så udvider. Det er lidt personligt om man fortrækker at lære hele melodien ad gangen eller man kan tage et lille stykke. Som regel er det meget hurtigere at lære hvis man starter med lidt ad gangen. Specielt hvis man skal kopere en frase fra en rigtig musiker og man vil lære det specielle "feel".

Hvor du kan spille dem langsomere og hurtigere ( tryk tast 5 for 50% hastighed 6 for 60% og 1 for 100%)

Med A/B funktion ( tast A og B) kan du gentage et valgfrit stykke. det er vitterlig en hurtig måde at lære det hele. Men som sagt virker den kun i Internet Explorer og hvis du har Windows Media Player installeret.

player for musicians

Playeren har forskellige afdelinger klik i den venstre liste for at skifte kategori

II-V-I

skalaøvelser er kedelige men effektive specielt når de er ledsaget af en rytmebox med akkorder, så lærer du på rygmarven hvilke toner der hører til hvilke akkorder II-V-I progresionen er valgt idet den er ret almindelig i Jazz, istedet for at spille den samme akkord hele tiden så udvider man den til en mol akkord fra 2. skalatrin, og en 7-er fra 5. skalatrin. Det er også almindeligt at man netop spiller videre en tone lavere det vil sige at man spiller grunda akkorden i dur og går over i (dorisk) mol. Det med kirketonarterne kan man altid lære noget om. Det der er vigtigt er at du faktiskt spiller de samme toner over hele linien, du starter bare skalaen forskellige sted.

Skalaen hedder Ionisk eller Dur når den starter på grund tonen. Den hedder dorisk mol når du starter på 2. trin, og den hedder mixolydisk når du starter på 5. tonetrin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top