Tores Schottisch

Oversigt | Forrige | Øvelses Side | Næste

Klik linkene nedenunder for at høre forskellige variationer over Tores Schottish.Du kan høre hele melodien her hvor der også er muligt for kun at høre akkorderne.
Klik på linkene nedenunder og se noden og hør eksemplene. Start med 1) når du kan den gå videre. Når du har lært melodien vil du kunne begynde at improvisere over den. Der er lagt eksempler ind på improvisationer i forskellige stilarter som du kan bruge som inspiration. (Det er ikke nødvendigt at lære improvisationerne. At lære en solo udenad er ikke det samme som at lære at improvisere. Bliv inspireret af andres soloer (lær eventuelt et par gode strofer), men lav dine egne når du spiller!!!
Stop musikken ved at klikke her

1) Kun grundtonen 2) Gruntone og terts 3) Treklang 4) Treklang plus 7-er i dominanten 5) I stedet for at spille forskellige toner kan man prøve at finde ens toner i de forskellige akkorder Skala øvelse over Tores Schottish akkorder (II-V-I i D)
6) Melodien 7) 2. stemme 8) Uden melodi 9) Improvisation over melodien 10) Computer lavet improvisation (bluegrass stil) 11) En eller anden solo (computer lavet Calypso stil)

Hvis din browser ikke kan spille melodierne, kan du downloade midifilerne her.

Vis rød prik i takt med musikken (Om den røde prik: Det er nærmest umuligt at synkronisere prikken ordenligt hvis du kommer bagud eller foran kan du enten genstarte eller klikke i billdet eller her for at få prikken til at skippe et trin.
klik her for hvis prikken er kommet foran Klik her for at ramme starten) Det tager dessuden ret lang tid at lave det program som får prikken på plads.

Start med at finde grund tonen

Det vil sige at når der står en D-akkord, så spiller man D, Står der A-så spiller man A står der em spiller man E.

Øv dig på at spille rytmisk

Det er forholdsvis nemt at spille grundtonen. Men også kedeligt. Øv dig på at lave forskellige rytmer, gerne synkoperinger og trioliserede ottenedele.

Find tertsen

Tertsen er god at kende i en akkord den giver karrektær til din improvisation. Det er godt at vide hvor den er henne når man spiller over en akkord.

Find så kvinten

Et godt sted at starte når man vil prøve at improvisere til folkemusik, er at lære hvilke toner der er i de forskellige grund akkorder. Man kan for eksempel "slå skidt", når man så er hjemme i hvilke toner der hører til grund akkorden kan man begynde at udvide med andre toner. Det gode ved at kende sine grund toner er, at så kan man altid "vende hjem". Når man improviserer er det vigtigt at man kan overbevise publikum ( og sig selv) at man har styr på tingene. Hvis man rammer lidt "ved siden af" gør ikke noget (tvært imod er det ofte en fordel at man bevæger sig uden for akkorden) bare man kan "finde hjem". Ved at starte med at improvisere kun over akkord-tonerne, (Det vil sige grund tonen, tertsen og kvinten, og for dominant-akkordens vedkommende 7-eren), lærer du at finde hjem.

Du tager nu 7-eren med på dominant akkorden. Det vil sige G-et i ovenstående eksempel når du kommer til A-akkrden.

Det er vigtigt at du lærer at høre hvor du er henne i melodien med hensyn til akkorderne, og ved at indøve at spille akkord-toner samtidigt som du hører akkorden, bliver du god til at finde "hjem" når du improviserer.

 

Når du har øvet dig på alle eksemplerne i første række kan du begynde at tage flere toner med.

Improviser over melodien

En anden måde at lære at imrovisere er at spille melodien og så ind i mellem lave små krusiduller over melodien. Efterhånden udvider man krusidullerne.

Når man laver andenstemmer kan man også improvisere.

I bluegrass musikken bruger man ofte en jævn fremmadskriden over de skalaer, der hører til akkorden. Ind i mellem lægger man så nogle "skæve" toner der som oftest er enten moll-tertsen eller tritonus.

 

Du må gerne bruge andre toner end akkord tonerne

En god improvisatør bruger alle 12 toner når han spiller, men han ved hvor akkord tonerne er og han vender tilbage til dem.

Improvisationerne på denne side bruger fortrinsvis akkord-tonerne. Det næste trin er at spille de skalaer, der hører til tonearterne, så at bruge mol terts sammen med dur tonearter, så udvide med tritonus, for til sidst at bruge alle 12 toner. men som sagt man vender altid "hjem" til treklangen.

Skala øvelser

Det er almindeligt at man tænker sig at der hører en skala til hver akkord. Ved at øve skalaen sammen med at man hører akkorden, får man en forbindelse inde i hjernen sådan at man naturligt vil spille de toner der hører til skalaen. Tores Schottish går over en II-V-I (udtales to-fem-en) akkord progression. Skala øvelsen her på siden er kun i D-dur. Den går op som en skala men ned som en femklang. Det vil sige at du får øvet både skalaen og akkorden. Der er flere skalaøvelser over II-V-I mønseret i alle tonearter her.

Skalaøvelser er kedelige, men de er nyttige.

Når du har øvet dig igennem disse øvelser vil du kende alle tonearter på dit instrument, og du vil kende dem i forhold til alle de almindeligeste dur og mol akkorder. Dette er et solidt grundlag når du skal til og improvisere.

Nogen af øvelserne ligger i forskellige tempi (BPM står for Beat per Minute). Sørg for at starte med det langsommeste tempo, og vær helt sikker på at du kan spille skalaerne rytmiskt og sikkeret, før du går til et hurtigere tempo. Som al anden øvelse gælder det, at hvis du kan spille sikkert og langsomt, så er det ikke vanskeligt at spille hurtigere.

Brug ikke for lang tid på skalaøvelserne i starten. Du vil sikkert komme ind i uvante stillinger. 5 minutter om dagen over 1 måneds tid er langt bedre end 2 timer en dag og så aldrig mere....

Du kan gøre dine skalaøvelser mere interessante hvis du ind imellem koncentrerer dig om dit rytmiske udtryk. Du kan vælge at binde noderne sammen, eller spille dem hvert for sig, detaché eller stackato. (Der vil senere komme en forklaring på de forskellige strøgarter til dette kursus.)

Du vil finde ud af at selv om du kun laver skala-øvelser et par minutter om dagen, så vil alt dit øvrige spil blive sikrere og bedre. Selv om du øver skalaøvelserne langsomt vil du opleve at du kan spille hurtigere, fordi du simpelt hen er mere hjemme på dit instrument..

Men fald ikke i "den klassiske grøft" hvor du kun laver skalaøvelser, sørg for at spille "rigtige melodier" også.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top