Vibrato

Overview | Næste

Hvad er vibrato og hvordan skal det bruges

Klassiske violinister bruger meget vibrato. Vibrato er når man vibrer fingeren således, at tone højden varierer lidt. Man bruger især vibrato, når man spiller lange toner.

Der er delte meninger om, hvornår man skal bruge vibrato, og om man bør bruge det i folkemusik i det hele taget. Man ved for eksempel, at man på Mozarts tid ikke brugte vibrato.

Det er lidt nemmere at ramme en tone rent, når man bruger vibrato. Nogen violinster misbruger dette til at sløre, at de ikke kan spille rent. Selve kernen i vibratoet skal være ren. Som regel vil et lille vibrato give en smukkere tone, men det er vigtigt at ikke overdrive. Når man først har lært at spille vibrato, bør man også træne at spille uden, sådan at man kan variere sit spil og nogen gange spille uden, nogen gange med vibrato.

Kan man optræne vibrato?

Min spillelærer i den svenske komunale musikskole fortalte, at hans lærer altid havde sagt at vibrato, er noget der kommer fra hjertet. Det kan ikke trænes. "Men han havde fejl". Hvis man tager en blyant et par minutter om dagen og fører fingeren sidelænes frem og tilbage, kan man optræne sit vibrato.

En anden måde at lære vibrato er at lave triller på noderne. Når man har indøvet nogle smukke triller, vil man kunne bruge samme teknik når man laver vibrato.

 

Første gang skal du vente til animationen har downloadet. Billedet viser hvordan man kan bruge en blyant til at opgræne vibrato.

Når man først har lært at spille vibrato, kan man optræne at lave forskellige typer af vibrato. F.eks. kan det være flot at lave et let vibrato lige i starten af en node for så at lade noden klinge i den rigtige tone-højde uden vibrato.

Vibrato

 

 

 
top